Pastellivärit

Pastellimaalaus ja pastellivärien käyttö Tämä kirjoitus kertoo pastelliväreistä ja niiden käytöstä maalaustaiteessa ja pastellipiirrustuksessa. Tässä kirjoituksessa esitettävä tieto pastelliväreistä ja niiden käytöstä perustuu Max Doernerin teokseen Malmaterial und Seine Verwendung im Bilde, joka on suomennettu nimellä Maaliaineet ja niiden käyttö taidemaalauksessa. Max Doerner toimi aikoinaan Münchenin taideakatemian professorina ja hänen teostaan on yleisesti käytetty taidemaalauksen kurssi- ja oppikirjana.

Pastelliväri

Pastellivärillä on pelkkä pintavalo eikä lainkaan kuultovaikutusta. Ulkonäöltään pastelliväri muistuttaa kuivaa värijauhetta. Pastelliväri on kellastumaton eikä pastelliväri halkeile. Pastelliväri on kuitenkin arka kolahduksille, sillä jauhemaisuutensa johdosta se kiinnittyy löyhästi maalauspohjaan.

Pastellivärejä on yleisimmin saatavilla kyninä tai liituina. Pastellikynien ja -liitujen valmistukseen käytetään vain hyvin vähän sideaineita. Mikäli sideaineita käytettäisiin suuria määriä, silloin kynät ja liidut eivät luovuttaisi enää niin helposti väriä.

Pastellikynät ja -liidut erotellaan yleensä neljään eri kategoriaan. Nämä kategoriat ovat: Pehmeät pastellivärit, kovat pastellivärit, pastellikynät sekä öljypastellit.

Pehmeät pastellivärit koostuvat lähes kokonaan pigmentistä ja ne ovat hauraita sekä levittyvät helposti. Kovissa pastelliväreissä on enemmän sideaineita kuin pehmeissä, eivätkä ne siksi murene yhtä helposti eivätkä luovuta väriä yhtä helposti kuin pehmeät pastellit. Pastellikynät ovat kovuudeltaan kovien ja pehmeiden pastellivärien väliltä. Öljypastellivärien sideaineena on öljy, joten niitä ei voi käyttää tavallisten pastellivärien kanssa. Öljypastellivärit ovatkin pehmeiden pastellivärien vaihtoehto. Öljypastellivärit ovat tärpättiliukoisia, joten niitä voidaan tärpätillä liuottamisen jälkeen levittää siveltimellä.

Taidetarvikeliikkeistä on hyvin saatavilla pastelliliituja- ja kyniä. Pastellivärejä on myynnissä yksittäin sekä valmiina lajitelmina. Joskus valmiissa lajitelmissa on joukossa paljon välivärejä, joiden käyttö on teoksissa usein vähäistä. Pastellivärejä ja liituja hankittaessa olisi hyvä hankkia riittävästi täysvärejä tai ainakin varmistaa valmiin pastellivärilajitelman sisältävän riittävästi täysvärejä suhteessa väliväreihin. Täysvärejä sekoittamalla voi itse valmistaa välisävyjä.

Kaikkein vaativimmat pastellivärien käyttäjät valmistavat pastellivärit itse, jolloin vaativakin käyttäjä saa juuri sellaisen värin kuin haluaa. Tässä kirjoituksessa ei ole kuitenkaan syytä perehtyä pastellivärien valmistamiseen, sillä pastellivärien valmistaminen on syytä erottaa kokonaan omaksi aiheekseen.

Laadukkaan ja päävärejä sisältävän valmiin pastelliliitulajitelman etsijän kannattaa tutustua Unison Colour Pastelliväreihin. Mainittavan arvoista on, että Unison Colour Pastellivärit ovat saatavilla myös yksittäin. Unison Colour Pastellivärejä on saatavilla 72 eri värisävyä sisältäen päävärit. Siirry tästä linkistä tutustumaan Unison Colour Pastelliväreihin.

Pastellikynälajitelmista tutustumisen arvoinen on Derwentin Pastellikynälajitelma.

Pastellimaalauspohja

Pastellimaalauksen alustana käytetään yleensä paperia, pahvia tai kangasta. Pastellimaalauspohjan tulisi olla karhea, jotta väri tarttuisi pohjaan. Pastelliväri ei tartu eikä pysy liian sileällä pinnalla. Liian karhea pinta kuitenkin kuluttaa pastelliväriä enemmän. Pastelliväreillä työskenneltäessä on kiinnitettävä huomiota maalauspohjan paikoillaan pysymiseen, sillä kuten aikaisemmin jo manittiin, ovat pastellivärit huonon kiinnittymisensä vuoksi arkoja maalauspohjan heilahteluille.

Pastellimaalauspohjan voi valmistaa itse. Taidetarvikeliikkeistä on myös saatavilla edulliseen hintaan valmiita pastelliväreille soveltuvia papereita.

Pastellimaalauspohja valmistetaan Max Doenerin mukaan seuraavasti: Pohja esim. kangas tai pahvi sivellään tärkkelysliisterillä ja märälle sivellylle pinnalle sirotetaan hienoa hohkakivijauhetta. Reunaa kopauttamala saadaan liika kivijauhe putoamaan pois. Liisteri on siveltävä ohuina kerroksina siten, että siinä ei kuivuttuaan näy siveltimen vetoja. Liisteri voidaan tasoittaa kämmenellä tai kostealla sienellä. Liimauksen päälle voidaan myös sivellä ohuelti öljyvernissaa ja tähän sirotella hohkakivijauhetta niin paljoin kuin pinta imee. Rasvaton pohja on kuitenkin Max Doenerin mukaan epäilemättä parempi. Tummanharmaa tai värillinen pohja on Max Doenerin mukaan edullinen. Vanhoissa kuvissa on pastellin pohjana joskus käytetty karhennettua pergamenttia.

Jos kuitenkin pastellimaalauspohjan valmistaminen tuntuu vaikealta tai et muuten vain halua valmistaa itse pastellimaalauspohjaa, kannattaa valita taidetarvikeliikkeestä valmis pastelliväreille soveltuva maalauspohja. Tutustumisen arvoinen on esimerkiksi Fisher 400 taidepaperi, joka on painava ja happovapaa pinnoitteella käsitelty pastelliväreille soveltuva paperi. Siirry tästä linkistä tutustumaan Fisher 400 taidepaperiin.

Pastellimaalaustekniikka

Pastellivärit antavat paljon vapauksia ja mahdollisuuksia maalaustekniikkaan. Pastellivärit voidaan sijoittaa selvinä kylminä ja lämpiminä sävyinä vierekkäin tai päällekkäin, jolloin tummaa pohjaa voidaan käyttää hyödyksi varjo- ja siirtymäkohdissa. Pastellivärejä voidaan levittää esimerkiksi sormilla, siveltimellä tai säämiskällä.

Pastellivärejä käyttämällä on mahdollista saada aikaan pehmeitä ja samettimaisia sävyjä. Pastellitöille tyypillistä on pehmeä ja jokseenkin hempeä esitystapa. Pastelliväreillä voidaan saada aikaan myös valon ja samettimaisen pehmeiden varjojen vastakohtia. Pastellivärejä käytettäessä harvoin pyritään yksityiskohtaiseen tarkkuuteen eikä pastellivärien luonne varsinaisesti yksityisohtaista ja tarkkaa esitystapaa suosikkaan.

Pastellivärien käytön oppii parhaiten tekemällä ja kokeilemalla erilaisia käyttötapoja. Taitavaksi pastellivärien käyttäjäksi voi oppia niin sanotusti itseoppimalla. Mutta esimerkiksi työväenopistot ja taideopistot tarjoavat hyviä ja suosittuja pastellimaalauskursseja.

Pastellien fikseeraus

Pastellityön valmiiksi saattaminen käytännössä katsoen edellyttää aina fiksatiivin käyttöä. Fiksatiivia käytetään kiinnittämään pastelliväri maalauspohjaan. Fiksatiivilla siis estetään pastellivärin irtoaminen maalauspohjasta. Myös kerroksittain piirrettäessä värikerrosten väliin suihkutetaan välifiksatiivi. Fiksatiivin käytöstä puhuttaessa käytetään yleisesti termiä fikseeraus.

Kuvaa fikseerattaessa kuva kastuu fiksatiivin vaikutuksesta. Kastuminen aiheuttaa kuultovaikutuksen, joka tummentaa kuvaa. Jotta kuvan tummenemista voitaisiin välttää ja muutenkin välttyä fiksaiivin vaikutuksilta väriin, tulisi fiksatiivia käyttää kevyesti.

Fiksatiiviin ja sen käyttöön voi perehtyä tarkemmin aikaisemmassa kirjoituksessa Fiksatiivin käyttö.

On hyvä pitää mielessä, että valitsemalla laadukkaan fiksatiivin, jäävät muutokset työn ulkonäössä pieniksi.

Esimerkiksi Winsor & Newton Professional Fixative on tunnettu laadukas fiksatiivi. Winsor & Newton Professional Fixative tunnetaan Suomessa myös nimellä Ammattilaisen Kiinnite. Katso tästä linkistä Winsor & Newton Ammattilasen Kiinnite.

Tutustumisen arvoinen on myös Degas Spectrafix Fixative, joka on kaseiini pohjainen fiksatiivi. Kaseiinipohjaisen fiksatiivin etu on sen myrkyttömyys. Mutta kaseiinipohjainen fiksatiivi on toisaalta hitammin haihtuvaa, jolloin se ehtii vaikuttamaan pastelliväriin pidemmän aikaa.

Itäisenkadun Kehystämö neuvoo mielellään pastellivärien käytössä ja valinnassa

Tervetuloa Itäisenkadun Kehystämöön tutustumaan pastelliväri- ja tarvikevalikoimaan. Neuvomme mielellämme pastellivärien käytössä ja materiaalien valinnassa. Löydät meidät Turusta osoitteesta Itäinen Pitkäkatu 31 (Kaskenkadun kulmatalo).

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

ITÄISENKADUN TAIDETARVIKE


Verkkokaupan yksityisyydensuoja

Tietosuojaseloste

Maksu-, toimitus- ja kaupan peruutusehdot

Reklamaatio-ohjeet


Joidenkin henkilötietojen, kuten osoitetietojen kerääminen on välttämätöntä verkkokaupan tuotteiden tomittamiseksi. Olemme sitoutuneet suojaamaan asiakkaidemme ja verkkosivuston käyttäjien yksityisyyttä henkilötietolain, tietoyhteiskuntakaaren sekä muun soveltuvan lainsäädännön mukaisesti. Asiakas/käyttäjä hyväksyy tämän tietosuojalausekkeen käyttämällä verkkosivustoamme/palvelujamme. Tilatessaan tuotteen/palvelun Itäisenkadun Taidetarvikkeesta saamme asiakkaasta haltuumme asiakkaan antamat tiedot, joita ovat mm. osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite sekä asiakassuhdetta koskevat tiedot, kuten laskutus- ja maksutiedot, tuote- ja tilaustiedot, asiakaspalautteet ja yhteydenotot sekä peruutustiedot. Henkilötiedot kerätään käyttäjältä itseltään tilauksen tai rekisteröitymisen yhteydessä taikka myöhemmin asiakkuuden aikana. Itäisenkadun Taidetarvike ei luovuta saamiaan henkilötietoja kolmansien osapuolten haltuun emmekä käytä tietoja suoramarkkinointiin. Asiakas/käyttäjä voi EU lainsäädäntöön perustuen pyytää Itäisenkadun Taidetarviketta poistamaan itseään koskevat tiedot. 

Itainenkatu.fi verkkosivustolla on käytössä Google Analytics, joka tallentaa käyttäjästä demografisia tietoja sekä verkkosivuston käyttö- ja selaustietoja. Näiden tietojen säilyttämisestä vastaa Google ja käyttäjä voi EU lainsäädäntöön perustuen pyytää Googlea poistamaan itseään koskevat tiedot. Analytics asiakkaana Itäisenkadun Taidetarvke ei pääse yhdistämään demografisia tietoja yksittäisiin käyttäjiin.

Googlen lisäksi Itäisenkadun Taidetarvike verkkokaupan palveluntarjoajan Pulse24 Oy:n haltuun saattaa päätyä teknisestä toteutuksesta johtuen verkkosivuston käyttö- ja selaustietoja. Näiden tietojen säilyttämisestä vastaa Pulse24 Oy ja käyttäjä voi EU lainsäädäntöön perustuen pyytää Itäisenkadun Taidetarviketta ja Pulse24 Oy:tä poistamaan itseään koskevat tiedot. Pulse24 Oy asiakkaana Itäisenkadun Taidetarvike ei pääse yhdistämään käyttö- ja selaustietoja yksittäisiin käyttäjiin.


Maksuehdot

Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupassa voi maksaa tilauksen yleisimmillä luotto- ja maksukorteilla ja pankkitunnuksilla. Ostokset toimitetaan asiakkaalle sen jälkeen, kun verkkokaupalle on välittynyt tieto maksusta. Itäisenkadun Kehystämö ei vastaa pankkien, luottoyhteisöjen tai muiden maksun välittäjien ja verkkopalvelujen tarjoajien järjestelmistä johtuvista maksun viivästymisistä. Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupassa noudatetaanmaksuehtojen osalta Suomessa voimassa olevia kuluttajamyyntiä, kuluttajakauppaa ja verkkokauppaa koskevia säännöksiä.

Maksutavat
Maksukortit

Visa, Visa Electron, Mastercard.

Verkkopankit

Nordea, Osuuspankki, Aktia, Säästöpankit, Paikallisosuuspankit, Ålandsbanken, Handelsbanken, Danske Bank ja Tapiola/ S-Pankki.

Korttimaksu

Debit-, Credit- tai Debit& Credit -kortilla maksetaan verkossa tehdyt ostokset suoraan tililtä tai korttiin liitetyltä luottotililtä. Maksettaessa Debit tai Credit kortilla, annetaan korttinumeroksi kortin etupuolella oleva numerosarja. Maksaessasi Debit, Credit tai Credit& Debit ominaisuuksilla varustetulla kortilla, on käytettävä korttinumeron lisäksi kortin kääntöpuolelta löytyvää
tunnistelukua.

Visa

Visa kortilla maksettaessa ostokset maksetaan suoraan pankkitililtä tai maksuaikaa tai luotto-ominaisuutta käyttäen. Tärkeää huomioida: Pankista riippuen Visa Debit ja Visa Electron kortin verkkomaksuominaisuus tulee aktivoida erikseen kortinmyöntäjä pankissa.

MasterCard

MasterCard kortilla voi maksaa suoraan pankkitililtä tai maksuaikaa tai luotto-ominaisuutta käyttäen.

Pankkimaksu

Pankkitunnuksilla maksettaessa maksu veloitetaan verkkokauppaostosten yhteydessä tililtä heti. Palaamalla takaisin verkkokaupan sivuille maksun suorittamisen jälkeen, tieto maksusta ja tehdystä tilauksesta välittyy kauppiaalle.

Toimitusehdot

Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupasta ostetut tuotteet toimitetaan asiakkaalle postipakettina, kirjeenä, toimitusosoitteeseen kuljetettuna Jakopakettina tai noudettavaksi myymälään. Mikäli tilattuja tuotteita löytyy varastosta, ostokset keräillään, pakataan ja lähetetään asiakkaan ilmoittamaan osoitteeseen kolmen arkipäivän kuluessa siitä, kun verkkokaupalle on välittynyt tieto maksusta. Jos tilattuja tuotteita ei löydy varastosta, lähetetään ostokset asiakkaalle viimeistään seuraavana arkipäivänä tuotteen saapumisesta tavarantoimittajalta Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupan tavaranvastaanottoon. Varastotilanne on asiakkaan nähtävissä verkkokaupassa tuotetta tilattaessa.

Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupasta tilatut tuotteet voidaan toimittaa kaikkialle maailmaan virallisiin osoitteisiin, joihin on kiinteä, tavanomainen kulkuyhteys. Muualle kuin Suomeen tehdyt tilaukset toimitetaan Postin toimitusehtojen mukaisesti. Muualle kuin Suomeen tehtyjen tilausten toimittamisen osalta noudatetaan toimitusmaan lainsäädäntöä ja toimitusmaan kuljetuspalvelun tarjoajan säännöksiä siitä lähtien, kun toimitus on siirtynyt pois Postin vastuulta. Itäisenkadun Kehystämö ja Posti eivät vastaa mahdollisista viivästyksistä kuljetuspalveluissa Suomen lainsäädäntöalueen ulkopuolella. Itäisenkadun Kehystämö ja Posti eivät vastaa toimitusmaassa mahdollisesti perittävistä palvelu- tai käsittelymaksuista, veroista, tullimaksuista tai muista maksuista.

Itäisenkadun Kehystämö ei vastaa postin jakelussa tai tavaran toimituksissa olevista mahdollisista viivästyksistä tai postinjakelussa tai tavaran toimituksissa tapahtuneista esteistä. Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupassa noudatetaan toimitusehtojen osalta Suomessa voimassa olevia kuluttajamyyntiä, kuluttajakauppaa ja verkkokauppaa koskevia säännöksiä.

Toimitustavat

Postipaketti

Postipaketti toimitetaan Suomessa asiakkaan ilmoittamaa osoitetta vastaavaan Postin palvelupisteeseen ja ulkomailla toimitusmaan käytäntöjen mukaisesti paikallisen postin tai tullin palvelupisteeseen tai suoraan toimitusosoitteeseen. Postipaketin kuljetuspalvelun tuottaja lähettää vastaanottajalle saapuneesta paketista ilmoituksen sähköpostitse, tekstiviestitse, puhelimitse tai postitse. Postipaketin postin tai tullin palvelupisteeseen saapumisen jälkeen asiakkaan tulee noutaa postipaketti palvelupisteen määrittelemässä määräajassa. Määräajassa noutamatta jääneet postipaketit palautetaan Itäisenkadun Kehystämölle.

Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupassa noudatetaan noutamatta jääneiden tilausten osalta Suomessa voimassa olevia säännöksiä kuluttajamyynnistä, kuluttajakaupasta ja verkkokaupasta.

Postipaketin säilyttämistä Suomen Postin palvelupisteessä ja noutamista Suomen Postin palvelupisteestä koskevat ehdot on määritelty Postin toimesta. Postipaketin säilyttämistä ja noutamista koskevat ehdot löytyvät osoitteesta www.posti.fi

Postipaketin säilyttämistä ja noutamista muun maan kuin Suomen postin tai tullin palvelupisteestä koskevat ehdot on määritelty jokaisen toimitusmaan paikallisten käytäntöjen ja lakien mukaan. Itäisenkadun Kehystämö ei vastaa toimitusmaassa mahdollisesti perittävistä palvelu- tai käsittelymaksuista, veroista, tullimaksuista tai muista maksuista.

SmartPOST

Asiakkaan valitessa toimitustavaksi SmartPOST, lähetys toimitetaan asiakkaan noudettavaksi asiakkaan valitsemaan Postin pakettiautomaattiin. Postin määrittelemässä määräajassa noutamatta jääneet SmartPOST lähetykset palautetaan Itäisenkadun Kehystämöön. SmartPOST toimitukset ovat mahdollisia Postin määrittelemiin pakettiautomaattipisteisiin. Asiakkaan on annettava puhelinnumero SmartPOST toimitusta varten. Posti lähettää tekstiviestin asiakkaan ilmoittamaan numeroon, kun lähetys on noudettavissa asiakkaan valitsemasta pakettiautomaatista. SmartPOST lähetysten, lähetysten säilyttämistä ja noutamista koskevat ehdot on määritelty Postin toimesta. Ehdot löytyvät osoitteesta www.posti.fi

Kirje

Alle 2kg painoiset ja 9cm paksuiset lähetykset voidaan toimittaa kirjeenä postilaatikkoon. Mikäli kirje eimahdu postilaatikosta sisään, toimitetaan se asiakkaan ilmoittamaa osoitetta vastaavaan lähimpään postin palvelupisteeseen, jolloin postinjakaja jättää asiasta erillisen ilmoituksen. Itäisenkadun Kehystämöllä on oikeus toimittaa kirjelähetys postipakettina, jos tuotteen laatu tai koko sitä vaatii. Asiakkaan valitessa kirjetoimituksen, vastaa asiakas siitä, että lähetys kestää postilaatikkosäilytyksen.

Nouto myymälästä

Asiakkaan valitessa toimitustavan nouto myymälästä, asiakkaan tilaus keräillään ja pakataan 1-3 arkipäivän kuluessa, mikäli kaikkia tilattuja tavaroita löytyy varastosta. Mikäli tilaus tai jokin tilauksen osa ei löydy varastosta, keräillään ja pakataan asiakkaan tilaus viimeistään seuraavana arkipäivänä tuotteen saapumisesta tavarantoimittajalta Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupan tavaranvastaanottoon. Varastotilanne on asiakkaan nähtävissä verkkokaupassa tuotetta tilattaessa.

Nouto myymälästä maksutavan valitessaan asiakkaan tulee ilmoittaa puhelinnumero. Asiakkaalle ilmoitetaan tekstiviestitse asiakkaan ilmoittamaan puhelinnumeroon, kun tilaus on noudettavissa myymälästä osoitteesta Itäinenpitkäkatu 31a, 20100 Turku. Tärkeää huomioida: Tekstiviesti noudettavissa olevista tavaroista lähetetään asiakkaan antamaan puhelinnumeroon. On suositeltavaa tarkistaa, että numero on oikein.

Säilytämme Nouto myymälästä toimitustavan valinneiden asiakkaiden noutamatta jääneitä tilauksia myymälässä 3 kuukauden ajan. Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupassa noudatetaan noutamatta jääneiden tilausten osalta Suomessa voimassa olevia säännöksiä kuluttajamyynnistä, kuluttajakaupasta ja verkkokaupasta.

Kuriiripalvelu tai muu kuljetustapa

Itäisenkadun Kehystämöllä on oikeus toimittaa lähetykset valitsemaansa kuriirpalvelua tai muuta kuljetustapaa käyttäen, jos tuotteen laatu, koko tai jokin muu perusteltu syy sitä vaatii.

Kaupan peruutusehdot

Vaihto- ja palautusehdot

Asiakkaalla on 14 päivää aikaa tutustua tilaamiinsa tuotteisiin. Mikäli asiakas haluaa perua kaupan, on hänellä oikeus peruuttaa tai muuttaa tilaustansa tai vaihtaa tilaamaansa tuote toiseen 14 vuorokauden kuluessa tilauksen vastaanottamisesta. Tuotteelle ei myönnetä palautus-, vaihto- tai
peruutusoikeutta, jos se on erityisesti ostajan toivomuksesta tilattu hyödyke, joka ei kuulu normaaliin valikoimaan.

14 vrk peruuttamis- muuttamis- tai vaihtamisoikeus koskee käyttämättömiä tuotteita, jotka ovat alkuperäisessä kunnossa ja myyntikelpoisia, sekä palautettu yleistä varovaisuutta sekä huolellisuutta noudattaen.

Asiakkaalla on oikeus palauttaa virhetoimitus tai viallinen tuote 14 vuorokauden kuluessa tilauksen vastaanottamisesta.

Asiakkaan tulee kaupan peruutus-, vaihto- ja palautusajan kuluessa tarkistaa tilaamansa tuotteet niiden kunnon ja määrän osalta sekä varmistua saaneensa oikean toimituksen.

Palautettavien tuotteiden ja pakkausten tulee olla avaamattomia ja asiakkaan tulee käsitellä tuotteita varoen, kunnes on tehnyt ostopäätöksen. Palautettavien tuotteiden ja pakkausten etiketit eivät saa olla irrotettuja tai poistettuja. Peruessaan kaupan, asiakkaan tulee palauttaa kaikki tuotteeseen ja pakkaukseen kuuluvat osat vahingoittumattomana.

Asiakkaan tulee vaihtaa tai palauttaa tuote tai lähetys Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupan vaihto- ja palautusohjeita noudattaen. Asiakkaan ostos hyvitetään 30 päivän kuluessa asiakkaan käyttämän maksutavan kautta.

Maksukortilla maksettaessa Itäisenkadun Kehystämö hyvittää luottokorttiyhteisön kautta asiakkaan maksukorttia.

Verkkopankkimaksulla maksettaessa hyvitetään rahat pankkitilille. Tällöin asiakkaan tulee ilmoittaa tilinumero tilauksen mukana tulleen lähetyslistan yhteydessä olevalla palautusilmoituksella.

Itäisenkadun Kehystämö ei vastaa pankkien, luottoyhteisöjen tai muiden maksun välittäjien järjestelmistä johtuvista maksun viivästymisistä.

Toimituskuluja ei makseta takaisin, jos palautus koskee vain osaa tilauksen tuotteista. Koko tilaus palautettaessa, hyvitetään tilauksen tavanomaiset postikulut.

Itäisenkadun Kehystämö ei vastaa huolimattomasti ja varomattomasti pakattujen palautusten vahingoittumisesta. Asiakkaan puolelta tulleesta virheestä aiheutuneet kustannukset peritään asiakkaalta. Asiakas vastaa vastoin palautusohjeita tehdyn palautuksen aiheuttamista viiveistä
sekä posti- ja käsittelykuluista.

Itäisenkadun Kehystämö pidättää oikeuden ohjeiden vastaisesti palautettujen tuotteiden ja lähetysten hyvittämiseen ja palautusten takaisin palauttamiseen asiakkaalle.

Näiden kaupan peruutusehtojen sekä vaihto- ja palautusehtojen lisäksi Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupassa noudatetaan kaupan peruutusehtojen sekä vaihto- ja palautusehtojen osalta Suomessa voimassa olevia kuluttajamyyntiä, kuluttajakauppaa ja verkkokauppaa koskevia
säännöksiä.

Vaihto- ja palautusohjeet
Tuotteen palauttaminen

Palautettavan tuotteen tulee olla avaamaton, käyttämätön ja alkuperäispakkauksessaan. Tuotteen tulee olla alkuperäiskunnossa. Muista palauttaa kaikki palautettavaan tuotteeseen tai tilaukseen kuuluvat osat (esim. käyttöohjeet).

Täytä tilauksen mukana tulleen lähetyslistan yhteydessä oleva palautusilmoitus, ota siitä kopio itsellesi ja liitä alkuperäinen palautettavaan pakettiin. Säilytä kopiota niin kauan, kuin palautus on käsitelty ja olet saanut hyvityksen tai uudet tuotteet vaihdettujen tilalle. Säilytä tämän jälkeen
kopiota vielä vähintään 3kk ajan.

Jos ostos on maksettu verkkopankkimaksuna, tulee asiakkaan antaa palautusilmoituksen mukana tilinumero, johon hyvitys suoritetaan. Itäisenkadun Kehystämö suorittaa hyvityksen asiakkaan ilmoittamalle tilille.

Suojaa palautettavat tuotteet hyvin. Käytä pakettia tai vastaavaa pakettia, jossa tuote toimitettiin ja sulje paketti huolellisesti. Palautuksen säilyminen ehjänä on asiakkaan vastuulla. Kirjoita paketin päälle osoitteeksi “Asiakaspalautus, Itäisenkadun Kehystämö Verkkokauppa,
Itäinen pitkäkatu 31A 20700 Turku”.

Vie palautus postin palvelupisteeseen ja lähetä palautus. Postin palvelupisteestä saat kuitin palautuksesta. Säilytä kuitti niin kauan, kuin palautus on käsitelty ja olet saanut hyvityksen tai uudet tuotteet vaihdettujen tilalle. Säilytä tämän jälkeen kuittia vielä vähintään 3 kk ajan.

Tuotteen vaihtaminen

Tuotteen vaihtaminen onnistuu tekemällä tuotteesta, jota ei halua pitää, palautuksen palautusohjeita noudattaen. Tuotteen vaihtamisen ollessa kyseessä, merkitään tilauksen mukana tulleeseen lähetyslistan yhteydessä olevaan palautusilmoitukseen kyseessä olevan tuotteen vaihto. Tämän jälkeen tilataan verkkokaupasta tilalle uusi tuote. Mahdollinen hinnan erotus hyvitetään asiakkaalle.

Reklamaatio-ohjeet

Mikäli olemme lähettäneet viallisen tuotteen tai asiakas on vastaanottanut väärän tuotteen, palautetaan tuote palautusohjeiden mukaisesti.

Viallisen tuotteen ollessa kyseessä täytetään tilauksen mukana tulleen lähetyslistan yhteydessä oleva palautusilmoitus ja merkitään siihen kyseessä olevan virhe tuotteessa tai tilauksessa. Tuotevirheen ollessa kyseessä merkitään palautusilmoitukseen kuvaus tuotteessa olevasta
virheestä.

Joillain Itäisenkadun Kehystämön verkkokaupan tuotteilla saattaa olla valmistajasta riippuen erilaisia takuuvaihto- ja huoltokäytäntöjä. Jos ostamassasi tuotteessa ilmenee vika, palauta tuote palautusohjeen mukaan tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme mahdollisen takuuvaihto- tai
huoltokäytännön selvittämiseksi.

Jos reklamaatioon ei liity palautettavaa tuotetta tai halutaan reklamoida muusta asiasta, voi asiakas lähettää vapaamuotoisen reklamaatiokirjeen osoitteeseen Itäisenkadun kehystämö Verkkokauppa, Itäinen Pitkäkatu 31a, 20700 Turku.